Nonchalance en precisie

Op verzoek gaf ik les aan twee ateliergenoten van het Kunstcollectief Alkmaar. Dit was een novum, want voorheen deed ik hooguit één persoon tegelijk. De les ging best goed en ik kon nog meeschilderen ook. Vijf appels op een schaal vormden het onderwerp. Zoals altijd volgde ik de “methode” uit het Alla Prima-boek van Al Gury. Het accent vandaag lag op kwasttechniek: de kunst is om zo vlot mogelijk de geplande kleurvlakken op het doek te kwakken, zo nonchalant mogelijk. Precisie is alleen nodig voor de randen: hoe de vlakken op elkaar aansluiten, dát maakt de vorm. Over mijn eigen schilderijtje ben ik redelijk tevreden. Het meest nog over de restvormen – die zijn goed “uit de planning” gekomen.

Vijf appels, 34 x 40 cm

Vijf appels, 34 x 40 cm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *