Over Chris

Atelier Schilderwille is het online teken- en schilderatelier van Chris Zaal. Schilderwille is Fries voor schilderplezier. Ik werk voor mezelf, voor mijn eigen plezier, maar af en toe verkoop ik aan deze en gene liefhebber.

Mijn werk is figuratief, maar veel meer dan realisme interesseert mij de suggestie. Ik probeer “luchtig” te schilderen, omdat ik wil dat mijn werk ruimte over laat voor de verbeelding van de toeschouwer. Voor mij zijn er verschillende manieren om dat bereiken: bijvoorbeeld door snel te werken, door vanuit de fantasie te werken en door te abstraheren.

Ik ben lid van het Alkmaars Kunst Collectief, waar ik een werkplek heb. Etsen doe ik in het Grafisch Atelier Alkmaar. Verder werk ik op inloopavonden in de regio en in de buitenlucht.

IMG_4761crpdSM

Op de middelbare school was ik al bezig met tekenen en schilderen. Tekenles en lessen kunstgeschiedenis kreeg ik van jhr. de Ranitz. Na mijn middelbareschooltijd ben ik eerst bouwkunde gaan studeren in Delft. Daar heb ik geprofiteerd van de uitstekende cursussen van de vakgroep tekenen. Na mijn (wiskunde)promotie in 2005 ben ik opnieuw aan het tekenen en schilderen geslagen.

Een kunstopleiding heb ik nooit gevolgd. Wel heb ik een flink aantal teken- en schildercursussen afgelopen. In chronologische volgorde: MK24 (Famke van Eeghen, Barbara ten Holt, Henny Schueler), Herman Tjepkema, Crea (Charlotte Arendts), Wilma Caris, Minne Onnes, Watervast (Jan Velthuis en Riny Bus), Ad van Aart, Sjoerdtje Hak, Hans Verwoerd, Peter Eurlings, Liesbeth van Keulen, Stella van Acker, Internationale Sommerakademie Salzburg (Hubert Scheibl en Katrin Plavcak), Wackers Academie (masterclasses bij Sam Drukker en Luk van Driessche), Kunstacademie Haarlem (Pietsjanke Fokkema).

Tegenwoordig werk ik voor mezelf, voor mijn eigen plezier. Voor de liefhebber is mijn werk te koop.

Ik ben lid van het Alkmaars Kunstcollectief.

Aan de Universiteit van Amsterdam heb ik wiskunde gestudeerd, alwaar ik ook gepromoveerd ben. Tegenwoordig werk ik aan de UvA als docent en als opleidingsdirecteur van de BSc Wiskunde. Tekenen en schilderen doe ik in mijn vrije tijd. Op de maandagavonden teken ik met de Tekengroep Egmond portret of model in de kapel van het Egmondse Karmelklooster. Behalve beeldend amateur ben ik aficionado van de Argentijnse tango. De milonguero-stijl heeft daarbij mijn voorkeur. Sinds 2019 ben ik ook tango DJ, mijn DJ-naam is El Frisón.