Over Schilderwille

Atelier Schilderwille is het online teken- en schilderatelier van Chris Zaal.  Schilderwille is Fries voor schilderplezier. Ik werk voor mezelf, voor mijn eigen plezier, maar af en toe verkoop ik aan deze en gene liefhebber. Mijn werk is figuratief, maar veel meer dan realisme interesseert mij de suggestie. Ik probeer “luchtig” te schilderen opdat mijn werk ruimte laat voor de verbeelding van de toeschouwer. Voor mij zijn er verschillende manieren om dat bereiken: bijvoorbeeld door snel te werken, door vanuit de fantasie te werken of door te abstraheren. Ik ben lid van het Alkmaars Kunstcollectief, alwaar ik een werkplek heb. Etsen doe ik in het Grafisch Atelier Alkmaar. Verder werk ik op inloopavonden in de regio en in de buitenlucht.

Opleiding Op de middelbare school kreeg ik tekenles en lessen kunstgeschiedenis van jhr. de Ranitz. Na mijn middelbare school ben ik eerst bouwkunde gaan studeren in Delft. Daar heb ik geprofiteerd van de cursussen van de vakgroep tekenen. Na mijn wiskundepromotie in 2005 ben ik opnieuw aan het tekenen en schilderen geslagen. Een kunstopleiding heb ik nooit gevolgd, wel heb ik een flink aantal teken- en schildercursussen afgewerkt. In chronologische volgorde: MK24 (Famke van Eeghen, Barbara ten Holt, Henny Schueler), Herman Tjepkema, Crea (Charlotte Arendts), Wilma Caris, Minne Onnes, Jan Velthuis en Riny Bus, Ad van Aart, Sjoerdtje Hak, Hans Verwoerd, Peter Eurlings, Liesbeth van Keulen, Stella van Acker, Internationale Sommerakademie Salzburg (Hubert Scheibl en Katrin Plavcak), Wackers Academie (masterclasses bij Sam Drukker en Luk van Driessche), Kunstacademie Haarlem (Pietsjanke Fokkema).

Tentoonstellingen
– Varik in Verf, groepsexpositie (2010)
– Recente prenten, groepspresentatie Grafisch Atelier Alkmaar (2015)
– Tekengroep Egmond exposeert, groepsexpositie (2015)
– De Dikke Toren van Varik, groepsexpositie (2018)
– Kunst10daagse Bergen 2022
– Jaarlijks op Open Monumentendag: groepspresentatie bij het Alkmaars Kunstcollectie

Boekillustraties
– Jaap de Graaf, Meer dan 1000 jaar Witte Kerk in Heiloo (2018)
– Jaap de Graaf, Ter Coulster, kasteel en landgoed, domein van betekenis in Heiloo (2023)

Achtergrond Tekenen en schilderen doe ik in mijn vrije tijd. Aan de Universiteit van Amsterdam heb ik wiskunde gestudeerd, alwaar ik ook gepromoveerd ben. Aan mijn alma mater werk ik als docent en als onderwijsdirecteur van het College of Sciences.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *