Puycelci revisited

Hoe organiseer je een schilderij? Als schrijfdocent weet ik hoe je een boeiend artikel schrijft. Als vaardighedendocent geef ik les in presenteren. Maar hoe een schilderij te presenteren weet ik niet, op dat gebied ben ik lost. Mijn tekeningen en schilderijen zijn meestal te druk, te onrustig.

Onderstaande aquarel is een remake van een in Frankrijk gemaakte vakantieaquarel. Aan dit schilderijtje werkend kreeg ik voor het eerst een glimp van een besef hoe je een schilderij kunt organiseren. Wat ik ontdekte, is dat er echt één nadrukkelijk aandachtspunt nodig is dat de leiding heeft. Al het andere is ondergeschikt. Alle aandacht voor het aandachtspunt – het aandachtspunt heeft letterlijk de touwtjes in handen.

Deze boodschap heb ik natuurlijk al duizend keer gehoord. Maar voor mijn gevoel heeft dit altijd te bot geklonken, te bruusk, te weinig subtiel. Een toeschouwer heeft daar geen last, merk ik, die ervaart een duidelijk aanwezig focuspunt als prettig. Dat gebeurt allemaal onbewust: de argeloze kijker merkt het om aandacht schreeuwende aandachtspunt niet eens óp. Een nadrukkelijke organisatie zorgt blijkbaar voor rust, voor rust om te kijken, voor rust om in een schilderij te verblijven.

Of de onderstaande aquarel in die zin geslaagd is? Ik als maker ben allang blij met de kleine beetjes progressie die ik maak in het aquarelleren.

De zwarte parasol (aquarel, 20 x 30 cm, niet te koop)

De zwarte parasol (aquarel, 20 x 30 cm, niet te koop)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *