Sprong in de leegte

Op 27 november 1960 bracht de schilder Yves Klein eenmalig een zondagskrant uit, ‘Dimanche’ geheten. Op de voorpagina stond de nu legendarische foto waarop Klein vanaf een dakgoot de lucht in springt, onder hem alleen het harde asfalt. ‘De schilder van de ruimte stort zich in de leegte!’ verkondigde de krant. In het kader van mijn Buitenkunstweekopdracht leek het mij leuk om die val van Klein in drukwerk te ‘vangen’. Van een waterzak en een fles heb ik een Yves Klein-pop gemaakt, die ingesmeerd met verf en vanaf het dak van een werktent op een vel papier laten neerstorten. In werkelijkheid stortte Klein niet neer. De foto was getrukeerd: er stonden vrienden klaar om hem met een zeildoek op te vangen. Bij mij raakte Yves Klein dus wél de grond. Wat ik over het afdrukresultaat moet zeggen weet ik niet zo goed, maar het geeft in ieder geval wel de indruk van een harde klap.

Yves Klein hitting earth (monoprint, 80 x 80 cm)

Yves Klein hitting earth (monoprint, 80 x 80 cm)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *