Stop and look

Afgelopen decembermaand heb ik ontdekt hoe het is om te schilderen vanuit een concept. Wat dat is, is niet eens zo makkelijk uit te leggen. Alla prima-docent Barry John Raybould zegt:

Before you lay a brush on your canvas, it is imperative you have a concept for your painting. For a concept, ask yourself: “What is this painting about?” “What made me stop and look?” Answer the question in three words or less. If it takes you more words than that, think again.

Het moeilijkste onderdeel zit voor mij in het woordje “stop”. Het concept is er meestal wel, het moet alleen nog waargenomen worden en daarvoor is ontspanning nodig. R u s t. Deze avond had het model verordonneerd dat de standen tien minuten duurden. In die korte tijd moest ik van mezelf een beeldidee vínden én schilderen. Dat ging natuurlijk mis: de daarvoor benodigde rust ontbrak. Onderstaand schilderijtje is nog het beste gelukt. Alleen is het nog best lastig om het concept ervan in drie woorden te vangen. Wie het weet, mag het zeggen!

model Moira (24 x 30 cm)

model Moira (24 x 30 cm)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *