Vakantiegroeten

Deze zomervakantie wilde ik beter leren aquarelleren. Op Adrie Hello’s website had ik twee spannende boeken gevonden: Watercolor Masterclass van Alvaro Castagnet (te koop bij APV Films) en Mastering Atmosphere & Mood in Watercolor van Jospeh Zbukvic (tegen betaling te downloaden vanaf www.scribd.com). Beide boeken gingen mee in de vakantiebagage, maar echt daaraan toegekomen ben ik natuurlijk niet.

Om de aquareltechniek beter te doorgronden, heb ik een aantal oude en nieuwe waterverven overgemaakt, opnieuw en opnieuw. Ik kom er steeds meer achter dat aquarelleren écht schilderen is: op geen enkele manier kun je tekenen, zoals dat met olieverf nog wel kan (denk bij voorbeeld aan omrandingen in Van Goghs Blauwe irissen). Dit schilderij van Lovis Corinth (toch een groot kunstenaar) is een voorbeeld van wat je krijgt als je met waterverf tóch gaat tekenen.

Eén belangrijke aquareltechniek is om in lagen te werken, te beginnen met een zeer transparante onderlaag die schematisch de sfeer aangeeft. De volgende lagen zorgen er dan voor dat de onderlaag gaat stralen, gaat oplichten. In de onderstaande aquarel is dat, hoop ik, een beetje gelukt.

Groeten uit Puycelci (30 x 40 cm)

Groeten uit Puycelci (30 x 40 cm)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *