Voetje

In 2015 jubileert kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae. Ter gelegenheid daarvan zijn er een aantal bijzondere jubileumtentoonstellingen. De eerste is gewijd aan een prominent oudlid, Kees Verwey. De tentoonstelling neemt heel Arti in beslag: in de bovenzalen hangen de olieverven, beneden in de societeit Verweys aquarellen.

Samen met Elly bezocht ik deze expositie. Elly was vooral gecharmeerd van de portretten, mij beïndrukten de grote atelierstillevens. In het onderstaande schilderij toont Verwey zich schatplichtig aan Matisse – zie de zwevende appeltjes, zie de zorgvuldig geconstrueerde vertikalen. Prachtig is de kleurbeheersing: het rood in de achtergrond, de groenen en gelen in de voorgrond. In het midden breekt het perspectief open. Linksachter staat een witte vaas in het donker, links van een nog lichtere vertikaal. Die vaas trok mijn aandacht, omdat er een voetje lijkt te missen (ook erg Matisse). Bij nadere bestudering blijkt die voet niet afgehakt, maar schuil te gaan achter een donkerzwarte vertikaal, zo te zien de lijst van een atelierdoek.

Dit ogenschijnlijk niet kloppende, maar toch realistische detail karakteriseert Verwey. Hij was een traditionalist met een hang naar het modernisme. Hij experimenteerde vrijuit, maar keerde altijd terug naar zijn basis: (het wonder van) de waargenomen werkelijkheid. Toeval of niet, aansluitend op Verwey in Arti opent eind deze maand een volgende supertentoonstelling: Matisse in het Stedelijk.

Kees Verwey, Atelierstilleven

Kees Verwey, Atelierstilleven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *